

KONSEPT
Antalya uluslar arası kapsamda çok ziyaretçi alan ve bu yüzden tanıtıma önem verilen bir şehirdir.Kentin kolayca hatırlananıp akılda kalması için bir imgeye ihtiyacı vardır.Antalya için tasarlanacak kulenin de Antalya ya bir imge oluşturması hedeflenmiştir.
Hızlı ulaşımın önem kazandığı bu zamanda Antalya ya ulaşım daha çok hava yolu ile olmaktadır.Tasarım alanının havalimanına yakınlığı referans olarak alınmıştır.Böylece gelenleri daha şehre ayak basmadan uçaktan fark edilen simgesel bir kapı karşılamaktadır.
FORM OLUŞUMU
Antalya turistik anlamda olduğu kadar tarım alanlarıyla da zengin bir şehirdir.Bu yüzden 2016 da düzenlenecek BOTANİK temalı EXPO nun Antalya da yapılmasına olanak sağlamıştır.. Aktif tarım alanları için gereken miktar ve zamanla artan sıcaklık döngüsü bir damla suyu bile şehir için önemli kılmaktadır. EXPO kulesinin de bu bağlamda kentin imgesini oluşturup uluslar arası alanda tanıtımı için su damlasının su ile buluştuğundaki dalga hareketinden esinlenilmiştir.
TASARIM KARARLARI
Proje alanı ve çevresi incelendiğinde EXPO alanına iki girişin olduğunu ve bu girişler arasında yollarla bölünen küçük meydanların içerisinde bir promenade barındırdığını fark edilmiştir .Proje alanının girişleri ile başlayıp sonlanan bir yatay aks oluşturup kopuk meydanlaşmayı bağlayarak promenade ortaya çıkarılıp bütüncül bir yaklaşım sağlanmış oldu.
Aynı zamanda bu aks her iki yönden alana insanları karşılayarak kapı görevi görmüş ve yatayda yaptığı vurgu ile uçakla gelirken oluşturması beklenen etkiyi daha rahat algılanarak güçlendirmiştir.Yatayda oluşturulan aks proje alanına geldiğinde yükselip dönerek su damlası izlenimi verip düşeyde landmark etkisi yaratmıştır.Yatay ve düşey düzlemlerinde algılanan proje bütünsellik sağlamıştır.Ve dönme hareketi her bakış açısından farklı görülerek insanların zihninde imgesel olarak çeşitliliği sağlamıştır.
ULAŞIM ANALİZİ
EXPO kapsamında yapılan kule tasarımının gelen ziyaretçileri çekmesi ve bu anlamda rahat ulaşım sağlanması beklenmektedir. Proje arazisi yakınında bulunan tramvay durağının proje alanına alınması önerilmiştir .Böylece kulenin odak noktası haline gelerek daha rahat tanıtılıp ve ulaşımının kolaylaşacağı düşünülmüştür.
PROGRAM KURGUSU
Engelli insanların normal insanlardan farkı olmadığını düşünerek binaya ulaşım da ve bina içinde sirkülasyonda bir ayırım yapılmadı. Bu kapsamda tasarıma yön veren faktör engellilerin diğer insanlar gibi rahatça ulaşabilesi oldu.
MEKAN ORGANİZASYONU
Kütlesel olarak iki parçadan oluşan kulenin bir kolu teknik hacimleri , yangın merdivenini,servis asansörünü ,depoları ve servis girişini barındırmaktadır.Diğer kol ise panaromik ziyaretçi asansörü , giriş holü,bilet satış,karşılama bankosu,yönetim birimleri, hediyelik eşya satış ve sergileme alanlarını oluşturmaktadır.Her iki kolun birleştiği alanda ise kafeterya ve seyir mekanları bulunmaktadır.Aynı zamanda seyir mekanları amfi düzeni ile tasarlanıp insanların rahatça vakit geçirilmesine imkan vermiştir.
Yatayda ve düşeyde media mesh dokusu sayesinde interaktif sergilemeye olanak sağlanmıştır. Yatay aks üzerinde de farklı kullanımlara imkan vermiştir.Bunlar insanların sosyalleşe bileceği toplanma ve dinlenme alanları,organizasyonların düzenlenebileceği konser alanlarını,çocukların rahatça oynayıp doğa ile iç içe olacakları çoçuk oyun alanlarını ve çocuk köylerini,turizmin tanıtımının yapılabileceği eko-turizm kamp alanlarını içermektedir.Bu alanlarda ki işlevler yatayda bulunan strüktürün altında toplanarak bütünleşmiştir.
EKOLOJİK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Yılın 300 gününü güneşli geçiren Antalya şehrin de tasarlanan kulenin yatayda devam eden strüktürünün üzerine yerleştirilen powerflex B.I.P.V. güneş panellerinin topladığı enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmesi ve bu enerjinin de interaktif sergileme için kullanılacak ışıklandırma enerjisine kullanımı ön görülmüştür.
Suyun önem arz ettiği bu zamanımızda sürdürülebilir bir tasarım olarak yağmur sularının yağmur suyu toplama sistemleri ile toplanması hedeflenmiştir.Toplanan su bu alanda bahçe sulamasında ve açık alanlarda serinleme için uygulanan püskürtme sistemlerinde kullanılması önerilmiştir.
SOSYAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Çiçek – çocuk olgusu içinde her çiçeğin bir çocuk her çocuğunda bu hayat da bir renk ifade ettiği bir gerçektir.Buna göre botanik EXPO her çiçeğin ekolojik anlamda olduğu kadar manevi anlamda da bir EXPO su olarak her çocuğun-rengin hayat da var olmasına imkan tanımıştır. Bu temada birleşip oluşan tasarım media mesh aydınlatma ile değişen renk olgusuyla her renkten çocuğu bünyesinde taşımaktadır.Ve bu anlamda olgunlaşan tasarım çocukların oyun ve eğitim alanlarının proje alanlarında kullanarak birleştirilmesi ile desteklenmiştir.
PROJENİN
EXPO
KULESİ
ŞEHRİN
DAMLASI
ANTALYA
Türü
-Öğrenci Yarışma Projesi
Yılı
- 2013
Yeri
- Antalya EXPO
Alanı
- 6000 m2
RENDERLAR

SİLÜETLER

VAZİYET PLANI
PLANLAR



KESİTLER & SİSTEM DETAYI
