2. lik Ödüllü
FUAR
STANDI
TASARIMI
TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDEYESİ
PROJENİN
Türü
-Ulusal Mimari Proje Yarışması
Yılı
-2015
Yeri
-İstanbul , Tüyap Fuar Alanı
Alanı
-270 m2
Ekip
-Cihat Ömer AKGÜN
-İnan TOKAY
MİMARİ RAPOR
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Stand Tasarım Yarışması
Konu Tekirdağ İli değerlerinin sergileneceği Fuar standının tasarlanmasıdır. 6000 yıllık tarihe ev sahipliği yapmış Kentin, mutfak ürünleri (yeme-içme) ve el sanatı olan Cicim dokumaların tanıtılması, üretilmesi ve ürün tanıtımının yapılması ‘şeffaf’lık üzerine kurgulanması amaçlanmıştır.
Mimari Kurgu
TUYAP fuar alanında bir çok EMİTT fuar standı sergilenebilmesi için yerler belirlenmiştir. Üst ölçek olarak stantlar için belirlenmiş alan, 3 metrelik koridor aksları ve fuar stantları yapısı ile monoton bir dil ortaya koymuştur. Bu ritim tutmuş parselasyon kurgusuna Anomali davranacak şekilde Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi fuar standı Arayüzler oluşturmuştur. Bu Arayüzler ürünlerin kamusal alanda sergileme imkanı doğurmuştur. 270 m2’ lik alan içinde yer alan mevcut fuar kolonlarının mekan üzerinde ki etkisini azaltmak için etrafı sarılarak kapalı alan ihtiyacı (depo) karşılanmıştır. Servis bölümü iki yüzeyden kullanıcıyla buluşabilecek şekilde konumlanmıştır. Fuar alanı giriş yönünden boşaltılarak kamusal alan / Arayüzler yaratılmıştır. Tadımlık Ürün sergisi servis bölümü ile birlikte organize edilmiştir. Yeme- içme ürünlerin yapılışını anlatan videolar hazırlanıp projeksiyon yardımıyla kullanıcılara izletilecektir. Bu ihtiyaç için amfiler tasarlanmıştır. Projeksiyon için Yansıyıcı yüzey özelliğini cicim dokumalar oluşturmuştur. Dikey olarak asılan cicim dokumalar sergilendiği gibi işlev de kazanmıştır. Cicim dokumaların diğer yüzeyi ise Tekirdağ tarihi ve Namık Kemalin Şiirlerine yer verilmiştir. Cicim dokumaların oluşturduğu koridor ise Tekirdağ ilinin foroğraflarına yer verilmiştir.
Yapı Tekniği Stand;
Kent tarihinin katmanlarından esinlenerek yapı dilini oluşturmuştur. Yapı malzemesi olarak L profil (40mmx40 mm) , U profil ( 200mmx200 mm) ve kalınlığı 3cm olup değişen boyutlarda ki OSB kullanılmıştır. Taşıyıcı olan U profiller Dikey Olarak, Oluşturulmuş Yatay Kutu profillere Bağlantı Lamaları kullanılarak sabitlenmiştir. Kullanılan U profillerin ara bağlantısını L profiller oluşturmuştur. L profillerin üzerine monte edilen osb levhalarla yapı birimi oluşmuştur.